Pernahkah anda melihat sekumpulan besar burung terbang tinggi di langit? Jika ada, maka anda pasti perasan bahawa banyak kumpulan ini terbang dalam bentuk yang menyerupai huruf abjad "V". Apakah rasionalnya di sebalik formasi ini?

Formasi V, juga dikenali sebagai formasi Echelon, sangat kerap dilihat pada burung yang berhijrah atau mengembara dalam jarak yang jauh. Memang ia kelihatan kemas dan bergaya kepada orang yang melihat, tetapi pernahkah anda terfikir apakah punca sebenar di sebalik formasi unik ini?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Apabila burung terbang, hujung kedua-dua sayapnya mencipta pusaran berputar. "Pusaran berputar" tidak lain hanyalah lingkaran berputar udara bergerak di sekeliling hujung sayap burung.

Disebabkan ini, udara yang berada betul-betul di belakang burung ditolak ke bawah, manakala udara di belakang ini dan ke tepi ditolak ke atas. Ini mewujudkan zon tertentu, yang dikenali sebagai zon "upwash" dan zon "downwash", di mana aliran udara sama ada ke atas atau ke bawah.

Ketepatan mengepak sayap

burung hijrah

Jika seekor burung terbang di zon ini, ia mendapat daya angkat percuma dari udara dan seterusnya mendapat sokongan udara yang banyak tanpa mengeluarkan banyak usaha sendiri. Inilah sebabnya mengapa burung yang mengikuti burung di hadapan mungkin tidak perlu mengepakkan sayap mereka sebanyak burung yang menjadi ketua di hadapan kerana mereka hanya boleh melunncur untuk kekal di udara.

Masa di mana burung yang mengekori mengepakkan sayap mereka adalah penting untuk keseluruhan proses ini. Apabila burung yang terbang di hadapan mengepakkan sayapnya, daya ke atas yang dicipta oleh sayapnya juga bergerak ke atas dan ke bawah.

Oleh itu, burung di belakang burung ini perlu menyesuaikan masa kepaknya sendiri untuk dipadankan dengan zon bergerak lif bebas yang keluar dari sayap burung yang terbang di hadapan. Dengan cara ini, burung mendapat manfaat yang maksimum (dari segi mengurangkan usaha) daripada corak ini.

Kelebihan formasi V

kelebihan formasi v

Para saintis bependapat bahawa pembentukan formasi berbentuk V yang digunakan oleh burung semasa berhijrah mempunyai dua tujuan dan kelebihan penting:

Pertama, ia menjimatkan tenaga mereka. Setiap burung terbang sedikit di atas burung di hadapannya, mengakibatkan pengurangan rintangan angin. Burung-burung bergilir-gilir berada di hadapa, bergerak ke belakang apabila mereka letih. Dengan cara ini, mereka boleh terbang untuk masa yang lama sebelum mereka mesti berhenti untuk berehat.

Satu kajian yang dilakukan menemui bahawa burung pelikan yang terbang bersendirian mengepakkan sayapnya dengan lebih kerap dan mempunyai kadar denyutan jantung yang lebih tinggi daripada yang terbang secar berkumpuan dalam formasi V ini. Ia berikutan bahawa burung yang terbang dalam formasi ini meluncur lebih kerap dan mengurangkan penggunaan tenaga. 

Faedah kedua kepada pembentukan formasi V ini ialah mudah untuk menjejaki setiap burung dalam kumpulan. Terbang dalam formasi ini boleh membantu dengan komunikasi dan koordinasi dalam kumpulan. Juruterbang jet pejuang sering menggunakan formasi ini untuk alasan yang sama.

Siapakah yang menjadi ketua di hadapan?

img 20220907 160427

Formasi ini akan menjadi begitu efektif apabila ketua yang berada di hadapan memainkan peranannya. Siapakah yang biasanya menjadi ketua kepada kumpulan burung ini agar formasi berbentuk V ini mencapai tujuannya?

Tidak ada seekor burung pun menjadi ketua yang tetap. Burung-burung ini bergilir-gilir berada di hadapan.

Bernhard Voelkl dan pasukannya dari jabatan zoologi Universiti Oxford menjalankan kajian yang menakjubkan untuk mengetahui lebih lanjut tentang tingkah laku penerbangan dan mereka mendapati bahawa seekor burung menghabiskan hampir 32% masanya terbang di belakang burung lain, dan jumlah masa yang sama menjadi ketua dalam formasi penerbangan itu.

Satu lagi kajian menarik dilakukan oleh pasukan yang diketuai oleh Henri Weimerskirch pada tahu 2001. Beliau telah memasang alat pemantau kadar jantung pada burung dan mendapati bahawa burung di bahagian belakang formasi V mempunyai kadar denyutan jantung yang lebih perlahan daripada yang di hadapan, dan mengepak dengan kurang kekerapan.

Satu lagi persoalan yang masih belum dapat dirungkaikan adalah bagaimanakah burung-burung ini belajar melakukan formasi ini? Sesetengah saintis mengandaikan bahawa penerbangan dengan formasi V mungkin dipelajari daripada burung yang lebih dewasa dewasa dan antara satu sama lain. Ia mungkin yang boleh dipelajari dengan mudah oleh setiap burung. 

formasi jet pejuang

Bagi yang biasa melihat pertunjukan formasi jet pejuang di udara (contohnya seperti ketika sambutan kemerdekaan), anda pasti pernah melihat formasi yang sama juga digunakan.

Formasi ini dikenali sebagai Formasi "V" atau Formasi "Vic" dalam kalangan tentera di seluruh dunia. Pembentukan ini juga agak biasa dalam pertunjukan udara, tetapi  asas di sebaliknya telah diilhamkan sepenuhnya oleh dunia semula jadi - daripada kumpulan burung yang sudah melakukannya selama beribu-ribu tahun!

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)