Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka, penggodam didefinisikan sebagai orang yang menceroboh masuk ke dalam sistem komputer untuk mengakses data, maklumat sulit dan sebagainya. Namun di Malaysia, bila sebut tentang godam atau hacker, mesti ramai yang akan minta "tolong hack facebook account seseorang", dan sebagainya.

Sebenarnya, hacker tidak semestinya tahu untuk hack akaun fb, email, gmail, yahoo dan lain-lain. Ini kerana teknik godaman itu tidak semestinya mendapatkan password melalui sistem itu secara terus.

anonymous hacker

Dah nama pun menceroboh, maka mestilah salah dari segi undang-undang. Walaupun perbuatan mereka menggodam itu secara umumnya tidak bermoral, namun ada penggodam kategori baik dan beretika (white hat), penggodam yang mempunyai kepentingan diri sendiri (black hat) serta penggodam 'atas pagar' (gray hat).

Menurut satu tinjauan yang dibuat oleh Tech Insider, berikut antara perkara tidak berhemah yang anda boleh upah penggodam untuk lakukan:

#1 Godam laman web umum

Penggodam yang menerima upah untuk menggodam laman web sangat mudah dijumpai, anda hanya perlu tahu di mana nak cari mereka. Namun, rata-rata penggodam seringkali tidak mahu identiti mereka terdedah. Selalunya mereka hanya tawarkan perkhidmatan dan minta bayaran secara agihan.

Dalam satu forum di mana komuniti penggodam berkumpul, ada satu iklan dikeluarkan untuk menggodam laman web yang dibina menggunakan WordPress dan ganjaran yang diberikan adalah sebanyak €2,000 (RM9,530). Lumayan kan!

facebook hacker

#2 Godam akaun Facebook

Dalam forum underground yang sama, terdapat satu perisian yang boleh dimuatturun dipanggil "Facebook Hacker" untuk menceroboh masuk ke dalam akaun Facebook orang. Bayaran yang dikenakan untuk menggunakan perisian ini adalah sebanyak $19.99 (RM88) untuk tiga bulan.

Ada juga laman web lain yang menawarkan perkhidmatan yang sama. Sebagai contoh, di HackersList, satu tugasan godam akaun Facebook telah mendapat harga bidaan sebanyak $350 (RM1,553).

kelas hacking

#3 Kelas menggodam

Dalam satu forum lain, ada penggodam yang menawarkan kelas untuk mengajar teknik mudah godaman seperti membuat serangan distributed denial of service attack (DDoS). Serangan DDoS akan menghantar bilangan trafik yang sangat besar ke rangkaian server yang kemudiannya akan melemahkan laman web.

Penggodam ini mengenakan bayaran $20 (RM88) untuk kelas ini.

#4 Godam akaun Google

Laman web HackersList membolehkan seseorang menawarkan projek hacking secara rahsia pada pelbagai harga. Ada satu tugasan untuk mendapatkan akses bagi akaun Gmail telah diselesaikan pada harga $90 (RM400)

hackerslist godam website

#5 Perkhidmatan crypting

Perkhidmatan ini dah bertahun-tahun ditawarkan oleh penggoddam. Mereka akan memeriksa perisian hasad (malware) sama ada ia boleh dikesan menggunakan antivirus dan mengekod fail tersebut sehingga tidak boleh dikesan langsung. Harga yang ditawarkan berbeza-beza namun ia sekitar $5 (RM22) bagi satu fail atau $8 (RM35) bagi dua fail.

kalau nak hack godam pun biarlah beretika

Terdapat juga perkhidmatan lain seperti mendapatkan password akaun Netflix, password email, godam mata ganjaran hotel dan perkhidmatan meninggalkan komen/review bagi laman perniagaan. Pendek kata, macam-macamlah servis yang ditawarkan.

Apa-apa pun, tak baik sebenarnya buat duit secara haram macam ni. Nak belajar godam boleh tapi biarlah beretika. Yang tukang upah tu lagi la...berkoyan-koyan dosa anda dapat semata-mata nak memuaskan nafsu duniawi dan sifat stalker anda.


tags : , , , , , , ,




Hakcipta iluminasi.com (2017)