Oleh pada 15 Jan 2020 kategori

Jika anda diminta untuk menamakan negara yang paling terasing di dunia, pastinya nama Korea Utara akan menjadi pilihan. Ada sebab yang kuat mengapa nama julukan "Hermit Kingdom" diberikan kepada negara ini.

Maklumat berkenaan dengan negara ini sangat sukar untuk diperolehi dan ekonominya yang dikenakan sekatan dikatakan beroperasi pada beberapa tahap yang berbeza. termasuklah pasaran gelap.

Malah, kerajaan Korea Utara sangat berahsia tentang ekonomi mereka sehinggakan tidak mengeluarkan sebarang statistik perdagangan rasmi.

Namun, terdapat pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini dan mengkaji ekonomi Korea Utara serta bagaimana Pyongyang menjana pendapatannya.

Keadaan ekonomi Korea Utara secara keseluruhan

cara korea utara jana pendapatan

Boleh dikatakan bahawa ekonomi Korea Utara dalam keadaan tidak baik. Ekonomi negara ini adalah antara yang "paling berpusat dan kurang terbuka" di dunia dan berhadapan dengan masalah ekonomi kronik.

Menurut CIA World Factbook, yang mengumpulkan maklumat untuk agensi kerajaan A.S, saham modal perindustrian Korea Utara hampir tidak dapat diperbaiki akibat daripada pelaburan yang kurang, kekurangan alat ganti dan penyelenggaraan yang buruk.

Manakala perbelanjaan ketenteraan besar-besaran mengambil sumber yang diperlukan untuk pelaburan dan kegunaan orang awam.

Data dari kajian Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) pada tahun 1999 OECD digunakan untuk menganggarkan Keluaran Dalam Negara Kasar Korea Utara (KDNK) adalah sekitar $ 1,800 (RM7,312) per kapita dengan pertumbuhan pada kadar 0.8% sahaja.

Walaubagaimanapun Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu menggangarkan KDNK per kapita pada tahap $506 (RM2,055) dan pertumbuhan pada kadar -0.1%.

Sebagai perbandingan, CIA World Factbook menganggarkan KDNK per kapita oleh Korea Selatan adalah $31,700 (RM128,800) dengan kadar pertumbuhan 3.6%. 

Dengan ini, KDNK per kapita Korea Selatan adalah sekitar 62 kali ganda KDNK per kapita Korea Utara.

Sumber pendapatan utama Korea Utara

sumber pendapatan utama korea utara antaranya adalah senjata

Industri Korea Utara ditakrifkan sebagai produk ketenteraan, penghasilan mesin, tenaga elektrik, bahan kimia, perlombongan, metalurgi, tekstil, pemprosesan makanan dan pelancongan.

Eksport utamanya ialah mineral, produk metalurgi, pembuatan termasuk senjata, tekstil dan produk pertanian, produk perikanan serta import utamanya dalah minyak, arang batu, mesin dan peralatan, tekstil dan bijirin.

Industri dianggarkan menyumbang kepada hampir separuh daripada KDNK negara ini, diikuti oleh perkhidmatan dan pertanian.

Kementerian Penyatuan Korea Selatan meletakkan jumlah perdagangan antara kedua-dua negara pada 2011 pada kira-kira RM6.9 bilion.

Daripada jumlah itu, kira-kira RM3.7 bilion dibawa masuk dan jumlah yang keluar adalah sekitar RM3.25 bilion.

Bantuan kemanusiaan kerajaan dan swasta ke Korea Utara berjumlah kira-kira RM70.7 juta, kata kementerian itu.

hubungan antara amerika syarikat dan korea utara

Jang Jin-sung adalah ketua editor laman web New Focus International, yang menghasilkan berita berdasarkan rangkaian pelarian Korea Utara dan sumber dalam Korea Utara.

Pada tahun 2004, Jin-sung melarikan diri dari Korea Utara, di mana beliau menyatakan bahawa pernah berada dalam Jawatankuasa Penyiaran Pusat DPRK dan Penyair Negara.

Jin-sung memberitahu bahawa pelaburan Korea Selatan menjana sebahagian besar pendapatan mata wang asing Korea Utara dengan satu lagi pendapatan yang lumayan datang dari perdagangan dengan China.

Sebahagian terbesar ini daripada perdagangan adalah melibatkan senjata.

Semua perniagaan melibatkan Korea Utara dengan China perlu memberikan sebahagian keuntungan mereka, biasanya lebih daripada 50%, kepada organisasi kewangan kerajaan yang dikenali sebagai "Pejabat 38" sebagai "tawaran kesetiaan".

Rakan dagangan Korea Utara

hubungan perdagangan korea utara dan china

CIA World Factbook berkata China menyumbang 67.2% daripada eksport Korea Utara dan 61.6% import.

Korea Selatan menyumbang 19.4% daripada eksport dan 20% import, manakala India menerima anggaran 3.6% daripada eksport dan Eropah Kesatuan menyediakan kira-kira 4% daripada import.

Profesor Jim Hoare adalah seorang pengajar senior di University of London School of Oriental dan African Studies (SOAS). Beliau menubuhkan kedutaan pertama Britain di Korea Utara pada tahun 2001.

Jim Hoare berkata bahawa untuk satu tempoh awal pada dekad yang lalu, Korea Selatan telah menjadi rakan dagangan utama yang terkenal di Pyongyang.

Walau bagaimanapun, ia telah merosot sejak presiden Lee Myung-bak menamatkan dasar penglibatan Seoul sebelumnya, membuatkan China menjadi rakan dagangan utama Pyongyang.

Barangan dari China dijual secara meluas di Korea Utara. Mereka membekalkan negara komunis ini dengan minyak dan barangan makanan, serta semuanya dari bas hinggalah ke tempat duduk tandas.

Mengapa China berminat membantu Korea Utara?

peta korea utara dan china bersempadan

Dipercayai bahawa Beijing berasa lebih selamat kerana memiliki Korea Utara di sempadannya daripada sekutu A.S. iaitu Korea Selatan.

Walau bagaimanapun, China menentang Korea Utara apabila negara ini mengundi untuk memihak kepada resolusi U.N yang mengutuk ujian nuklear Pyonyang pada tahun 2013.

Jin-sung berkata beliau percaya bahawa China menyokong sekatan sebagai tindak balas terhadap percubaan oleh tentera Korea Utara untuk memulihkan kekuasaan yang telah hilang di bawah pemerintahan kabinet oleh bapa dan ibu saudara Kim Jong Un, iaitu Jang Song-taek dan Kim Kyong-hui.

Tentera di bawah Kim Jong Il telah membuatkan China sakit kepala dan China lebih suka jika kabinet memegang kuasa kerajaan.

Taraf hidup rakyat Korea Utara 

rakyat korea utara bekerja

UNICEF menganggarkan bahawa kira-kira 25% penduduk Korea Utara atau 6juta orang tidak cukup makan dan hampir sejuta daripada mereka adalah kanak-kanak di bawah umur 5  tahun.

UNICEF juga berkata bahawa makanan dicatu di Korea Utara dan negara itu "terdedah kepada krisis makanan kerana pengasingan politik dan ekonomi, dan perubahan iklim."

Program Makanan Dunia mengatakan Korea Utara terus "berhadapan dengan kekurangan makanan yang kerap dan sangat signifikan", dengan 1 dalam setiap 3 kanak-kanak kekurangan zat makanan kronik atau terlalu pendek untuk usia mereka.

Amerika Syarikat menggantung penghantaran bantuan makanan ke Korea Utara pada tahun 2009 selepas Korea Utara mula menolak penghantaran di tengah-tengah ketegangan program nuklear Pyongyang dan bimbang bahawa bekalan tidak sampai kepada yang lebih memerlukan.

Pada Mac 2012, Pyongyang bersetuju untuk menghentikan beberapa program nuklear dan peluru berpandu mereka, serta menerima pengembalian pemeriksa nuklear sebagai pertukaran untuk 240,000 tan metrik bantuan makanan dari A.S..

rakyat korea utara bekerja 2 83

Walau bagaimanapun, pada bulan yang sama, pengumuman oleh Korea Utara mengenai satu lagi ujian roket telah mengakhiri perjanjian itu.

Jim Hoare berkata bahawa taraf hidup di Pyongyang sangat berbeza dari bahagian lain di negara ini.

Pyongyang adalah golongan elit, ramai orang mempunyai wang di mana restoran-restoran dikunjungi oleh orang Korea, pegawai kearajaan dan lain-lain.

Di tempat lain, pegawai kanan akan mendapat akses kepada dana. Selain daripada golongan elit, kebanyakan daripada rakyat Korea Utara hidup kais pagi makan pagi.

Pemakanan rakyat Korea Utara sangat jauh berbanding dengan di Korea Selatan. Kebanyakan orang meneruskan kehidupan dengan bijirin dan sayur-sayuran, dengan daging dan ikan sangat jarang dimakan.

Mengapa ekonomi Korea Utara tersangat teruk?

kanak kanak di korea utara 633

Ekonomi rasmi didasarkan pada industri berat di pantai timur Korea Utara dan pada pertengahan 1970-an, Korea Utara adalah salah satu daripada 2 negara perindustrian utama di Asia bersama dengan Jepun.

Walaupun bukan ahli rasmi, Korea Utara juga mendapat manfaat dari Majlis Bantuan Ekonomi Bersama diketuai oleh Soviet. 

Walau bagaimanapun, kejatuhan Kesatuan Soviet dan satu siri bencana alam menyaksikan sektor perindustrian merosot dengan teruk pada tahun 1980-an dan semakin memburuk pada tahun 1990-an, menjadikan ekonomi Korea Utara tersangat lemah.

Negara ini juga mempunyai kekurangan minyak kerana ia mendapatkan minyaknya dari Kesatuan Soviet dan kini tidak lagi.

Pertanian semakin merudum sejak tahun 1980-an, dengan ketergantungan pada baja. Tanah di negara itu haus, dan ia juga berlaku kepada rakyat dan juga peralatan mereka.

korea utara 629

Tetapi sukar untuk mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai mengenai ekonomi Korea Utara dengan Pyongyang dikatakan tidak menerbitkan apa-apa perangkaan mengenai ekonomi sejak awal 1960-an.

Negara itu juga mempunyai kekurangan bekalan elektrik, yang merupakan salah satu alasan Pyongyang mengapa mereka mengembangkan kuasa nuklear.

Sejak ujian nuklear pertama oleh Pyongyang pada tahun 2006, Majlis Keselamatan PBB juga telah mensasarkan Korea Utara dengan sekatan terhadap program peluru berpandu nuklear dan balistik.

PBB telah membekukan aset ekonomi yang dikawal oleh entiti-entiti yang terlibat dalam atau menyediakan sokongan untuk program berkaitan peluru berpandu nuklir dan balistik Korea Utara.

Sekatan baru yang diperkenalkan menghalang penjualan barangan mewah seperti kapal layar dan perhiasan mewah tertentu kepada Korea Utara.

Dakwaan perdagangan haram Korea Utara

syabu di korea utara

Menurut CIA World Factbook, rakyat Korea Utara termasuklah pegawai kerajaan telah terlibat dalam penyeludupan dadah selama bertahun-tahun.

Ia berkata sejak kebelakangan ini, Korea Utara telah dikaitkan dengan penghantaran heroin dan methamphetamine dalam jumlah yang sangat besar.

Eksport haram lain Korea Utara bertujuan untuk warga asing dikatakan telah memakan diri mereka sendiri. Wang kertas palsu dengan kualiti yang sangat teruk untuk penggunaan asing tetapi telah berakhir di pasaran Korea Utara.

Masalah ini sangat meluas sehinggakan Pyongyang tidak menerima wang kertas $100 untuk "tawaran kesetiaan" dan mendesak agar dibayar dalam wang kertas $50.

Bagi pihaknya, Korea Utara menafikan terlibat dalam sebarang pemalsuan.

Begitu juga, dadah rekreasi yang bertujuan untuk pasaran jenayah antarabangsa sebaliknya masalah besar di tahap domestik, dengan ramai warga Korea Utara yang kini mengalami ketagihan dadah seperti syabu dan candu.

Korea Utara menafikan penglibatan dalam dadah haram dan penyeludupan senjata.

Bagaimana rakyat Korea Utara meneruskan hidup?

rakyat korea utara bekerja 3

Korea Utara secara tradisinya memberi makan kepada rakyatnya tetapi ketika Kesatuan Soviet musnah, mereka tidak mempunyai apa-apa dan mula membeli dengan cara bertukar barangan.  engan menukar barang

Barang-barang dibawa masuk dari China untuk diniagakan supaya peniaga Cina menguasai pasaran rakyat.

New Focus International melaporkan bahawa perdagangan pasaran gelap yang dikenali sebagai "jangmadang" telah memberikan sumber pendapatan utama bagi kebanyakan rakyat Korea Utara.

kanak kanak korea utara bekerja

Apabila ekonomi Korea Utara semakin kuat, pekerja menerima wang melalui Sistem Pengedaran Awam negeri. Gaji adalah tersangat sedikit tetapi kini orang ramai berdagang di pasaran.

Rujukan:

1. CNN Business

2. Cheat Sheet

3. CNBC
Hakcipta iluminasi.com (2017)