Jika disebutkan perkataan penjara, tiada apa yang menarik atau menakjubkan mengenainya selain daripada membayangkan diri terkurung selama bertahun-tahun di sekeliling penjenayah kejam dan tidur di sebalik tirai besi.

Penjara dibina dengan suasana ini atas alasan untuk mendidik dan memulihkan para banduan. Namun, hasilnya bergantung kepada pengendalian dan juga kesedaran banduan itu sendiri.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di sebalik semua ini, terdapat beberapa penjara yang agak pelik daripada kebiasaan yang pernah kita dengar. iluminasi.com kongsikan 5 penjara paling pelik dan aneh di dunia.

1. Fortezza Medicea - Penjara restoran 4 bintang 

fortezza medicea 2

Fortezza Medicea adalah kubu Itali yang dibina pada abad ke-13 dan oleh kerana gerombolan askar Mongol tidak lagi menjadi ancaman pada hari ini, bekas kubu kuat ini telah diubah suai menjadi sebuah restoran mewah.

Dalam setahun, Fortezza Medicea membuka pintu-pintu gerbangnya sebanyak lapan kali untuk membolehkan orang-orang yang ingin tahu mendapatkan pengalaman makan yang baru.

Tetamu terpaksa menjalani pemeriksaan latar belakang yang menyeluruh, menyerahkan telefon mereka, melalui pengesan logam dan bersetuju makan menggunakan peralatan plastik.

Ia agak melecehkan namun jika mereka sanggup mengikut segala tuntutan ini, pengunjung akan diberi makanan asli Itali yang berkualiti tinggi dengan faedah tambahan iaitu kesemua makanan dimasak sepenuhnya serta dihidangkan oleh banduan yang melakukan kejahatan seperti pembunuhan ganas.

fortezza medicea

Kos bagi pengalaman makan berbahaya di penjara ini adalah RM200 bagi satu hidangan namun sebahagian besar daripada wang yang diterima akan digunakan bagi tujuan amal. Malah, tujuan sebenar kesemua ini adalah untuk pemulihan.

Banduan-banduan menjalani latihan sepanjang tahun dengan chef profesional dan lebih daripada 30 orang banduan telah berjaya diterima bekerja di restoran Itali sebenar yang berstatus tinggi.

Malah, salah seorang daripada bekas banduan telah memiliki restorannya sendiri.

2. Penjara Aranjuez untuk seluruh keluarga

penjara aranjuez di sepanyol 2

Hanya disebabkan anda melakukan jenayah tak bermakna anda tak boleh jatuh cinta dan mendapat anak. Bagi

Bagi penjenayah yang mempunyai anak di bawah umur tiga tahun, Penjara Aranjuez di Sepanyol menawarkan "sel-sel lima bintang" yang disertakan dengan buaian, mainan kanak-kanak dan dinding yang dilekatkan dengan watak-watak Disney.

Kanak-kanak itu sendiri boleh menghadiri sekolah nurseri, menaiki basikal dan pada dasarnya hidup sebagai kanak-kanak biasa seperti di luar tetapi sebenarnya hidup dalam penjara.

Mereka kebanyakan tidak menyedari apa yang sedang berlaku, walaupun beberapa kanak-kanak seperti Victor Manuel Lozano yang berusia dua tahun yang dilaporkan benci tidur di sebalik tirai besi setiap malam.

Para ibu dan bapa dibenarkan sentiasa bersama sekerap yang mungkin dan matlamatnya adalah untuk mengajar mereka kemahiran keibubapaan dan kehidupan dengan harapan mereka akan dapat menyesuaikan diri secara semula jadi kepada masyarakat apabila dibebaskan.

penjara aranjuez di sepanyol

Sekiranya hukuman mereka masih selesai apabila anak-anak berumur lebih dari tiga tahun, anak-anak akan diserahkan kepada kerajaan atau saudara-mara dan ibu bapa akan dipindahkan ke sel normal yang membosankan.

Malangnya, situasi ini membuatkan berlakunya penipuan di mana ibu bapa cuba untuk melahirkan anak yang baru apabila anak mereka semakin meningkat usia.

Ini disebabkan oleh Penjara Aranjuez adalah tempat yang sangat mewah untuk menghabiskan hukuman bagi para banduan. 

Walaupun keseluruhannya dengar seperti tak masuk akal dan sesetengah daripada anda menganggapnya keadaan ini sangat sempurna bagi banduan, namun banyak penyelidikan menunjukkan betapa pentingnya ikatan ibu bapa dalam tiga tahun pertama perkembangan anak-anak.

Pihak berkuasa Sepanyol percaya penting untuk membantu mengekalkan keluarga bersama-bersama sebaik yang boleh, walaupun ia juga bermakna memenjarakan mereka yang masih bayi. 

3. Bandar penjara San Pedro

bandar penjara san pedro

Secara umumnya, ekosistem penjara yang serba lengkap hanya wujud di dalam minda penulis. Ia tidak masuk akal di dunia nyata kerana apa gunanya bandar penjara jika ia sama seperti kehidupan biasa kecuali dengan lebih banyak penjenayah dalam satu kawasan?

Bagaimanakah mereka ini akan dihukum dengan sewajarnya di atas jenayah yang dilakukan. Berkenaan dengan perkara ini, anda harus bertanyakan kepada warga Penjara San Pedro di Bolivia.

Di tengah-tengah bandar Bolivia La Paz, terdapat sebuah penjara yang sepenuhnya "berdikari" yang hampir tidak dapat dibezakan dari dunia nyata.

Banduan perlu untuk membeli hartanah di bandar, mendapatkan pekerjaan iaitu mungkin di kilang kokain tempatan dan juga menghantar anak-anak mereka ke sekolah penjara tempatan.

bandar penjara san pedro 2

bandar penjara san pedro 4

Malah, terdapat seorang banduan yang mengadu bahawa dia terpaksa membayar wang teksinya sendiri untuk sampai ke penjara ini.

Neraka, satu penghuni mengadu bahawa dia terpaksa membayar tambang teksinya sendiri untuk sampai ke penjara.

Pihak berkuasa begitu tidak peduli sehinggakan pelawat dari seluruh dunia datang ke penjara aneh ini secara haram, kadang-kala selama berminggu-minggu.

Mereka membayar untuk masuk dan berpesta dengan sekumpulan penjenayah yang ganas.

bandar penjara san pedro 3

Ketika akhbar tempatan mendapatkan beberapa rakaman dari para tetamu ini, mereka kurang peduli dengan keselamatan pelawat atau penjenayah yang menjana pendapatan dalam situasi ini.

Apa yang menjadi kebimbangan adalah bahawa pihak polis adalah korup dan mungkin mencuri wang dari para penjahat.

Apabila penjara ini semakin terkenal, mereka terpaksa menutupnya. Namun ia masih belum berlaku sebahagian besarnya kerana amat sukar untuk "menutup" keseluruhan bandar dan sebab lain adalah kerana Bolivia terkenal dengan korupsi.

4. Penjara paling kecil di dunia 

penjara sark paling kecil di dunia

Ketika mana penjara-penjara di Amerika Syarikat tersangat dipenuhi banduan sehingga beberapa negeri mula melepaskan mereka keluar dan berharap yang terbaik, namun pulau kecil Sark di United Kingdom adalah lokasi kepada penjara paling kecil di dunia. 

Sark hanya mempunyai penduduk sekitar 500 orang dan semakin berkurangan. Dengan ini, mereka tidak memerlukan penjara yang besar dan luas.

Namun, ia masih tak masuk akal untuk mengetahui bahawa penjara yang mereka miliki hanya mempunyai dua orang banduan.

penjara sark paling kecil di dunia 3

Penjara di Sark dibina pada abad ke-16 sebagai satu cara untuk memperkuat pertahanan pulau itu terhadap serangan lain selepas kejatuhan Armada Sepanyol.

Sark memerlukan tempat untuk menahan tahanan asing yang mana mereka tak tahu untuk selesaikan, jadi mereka membina pondok kecil ini dengan dua sel.

Sebagai contoh beberapa jenayah ganas yang telah mereka hadapi selama bertahun-tahun, laman web rasmi penjara menceritakan salah satu penjenayah terawal yang pernah mereka penjarakan iaitu seorang gadis muda yang mencuri sapu tangan.

penjara sark paling kecil di dunia 2

Bagi jenayahnya terhadap kemanusiaan, pembantu rumah itu dipenjarakan selama tiga hari. Tetapi kerana dia sangat gugup, mereka membiarkan pintu ke sel terbuka dan dia bergaul dengan sekumpulan wanita tempatan sambil berbual-bual.

Hasilnya, hukuman yang "keras" ini menyebabkan gadis itu mengubah kehidupannya kepada yang lebih baik. 

Dan tidak mengejutkan, penjara untuk dua penjenayah ini diuruskan oleh dua orang anggota polis iaitu seorang Konstabel dan seorang "Vingtenier" yang berfungsi sebagai Pembantu Konstanbel.

Mereka biasanya dipilih dan mereka mungkin mempunyai pekerjaan yang paling mudah di seluruh pulau. 

5. Penjara lebih mewah daripada apartment

penjara lebih hebat daripada apartment

Apabila memikirkan tempat-tempat yang seronok untuk dipenjarakan, Indonesia mungkin tidak sepatutnya berada dalam senarai ini. Penjara-penjara mereka sangat sesak, penggunaan dadah yang bermaharajalela dan korupsi berleluasa.

Tetapi di sebalik itu, ia agak menakjubkan. Sesetengah sel mempunyai TV skrin rata, katil bersaiz king dan rawatan kecantikan di bilik, jika anda kaya.

Satu siasatan pada tahun 2010 mendapati bahawa walaupun tahanan Indonesia yang miskin dibiarkan dalam tempat yang melarat, namun banduan kaya mempunyai kehidupan penjara yang lebih baik daripada kebanyakan anda yang membaca artikel ini.

Selain daripada perkara-perkara yang disenaraikan di atas, banduan yang kaya mempunyai pelayan dan juga akses ke kawasan suite karaoke yang mengagumkan.

Jika mereka mempunyai wang dan keinginan, para banduan dibenarkan untuk melanggan pelacur.

Malah, seorang penjenayah pernah dibenarkan untuk membayar USD10,000 untuk mengubahsuai bilik penjaranya menjadi kediaman peribadinya. Juga terdapat banduan lain yang terus membayar untuk keluar daripada penjara.

Masalahnya amat jelasnya iaitu penjara-penjara di Indonesia sangat korup. Kerana gaji yang agak rendah untuk pekerja mereka, pengawal dan warden akan mengambil apa saja peluang untuk memperoleh wang dengan cepat. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)